Skip to main content

Ajankohtaista

Helsingin yliopistossa tehdään tutkimusta ja avataan uusia näkökulmia maailman parhaaksi joka päivä. Seuraa yliopiston ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia niin tiedät mistä puhutaan. Osallistu keskusteluun ja vaikuta kanssamme yhteiskuntaan ja sen hyvinvointiin.
Kaikki uutiset ja tiedotteet

Näkökulmia ja uutta tietoa

Tule käymään, seuraa tapahtumia ja osallistu keskusteluun. Tiedekulma tarjoaa kahvia ja tapahtumia, Yliopisto-lehti kertoo parhaat tarinat tutkimuksesta. Liittymällä osaksi yhteisöämme sosiaalisessa mediassa saat tuoreinta tietoa siitä mitä tieteessä tapahtuu ja miten se maailmaamme vaikuttaa.
@HelsinkiUni
Helsinki University
uudelleentweettasi

Koneen säätiön apurahat mahdollistavat monipuolista tutkimusta @helsinkiuni. FT Padilla tutkii tangon historiaa. Ki… twitter.com/i/web/status/8…

Suomelle tilaisuus vaikuttaa arktisen alueen tulevaisuuteen @FIArctic. Mikä tärkeintä? bit.ly/2q8J2Smtwitter.com/i/web/status/8…

100 dagar av #Trump: maktpolitikens comeback eller ett tjurskalligt kaos? Paneldiskussion 27.4. kl. 16… twitter.com/i/web/status/8…

The first 100 days of #Trump: power politics or complete chaos? Panel discussion on 27.4. at 16 EEST… twitter.com/i/web/status/8…

Ajankohtaisia videoita tieteestä ja tutkimuksesta

Helsingin yliopistolla tapahtuu päivittäin. Monia kiinnostavia keskusteluja ja tapahtumia Tiedekulmasta tai yliopiston eri kampuksilta voi seurata mistä vain. Katsele videoita ajankohtaisesta tutkimuksesta, opetuksesta ja opiskelijaelämästä Helsingin yliopiston omilta kanavilta, Youtubesta tai Unitubesta.

Hoitokeskusteluja anorektikon kanssa voi parantaa

28.08.2013 |

Keskustelu anorektikon ja häntä auttavan ammattilaisen kesken on tyypillisesti tasapainoilua yhteistyön ja vastarinnan välillä.

Hoitohenkilökunta voi keskustelun yleisiä lainalaisuuksia hyödyntämällä estää ylimääräisen vastarinnan muodostumisen, ilmenee Helsingin yliopistossa perjantaina tarkastettavasta Hanna Falkin väitöstutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan hoitokeskustelun etenemistä tukee esimerkiksi potilaan omien sanojen toistaminen ammattilaisen puheenvuoroissa. Tämä on tärkeää esimerkiksi, kun halutaan osoittaa yhteys painonlaskun ja anorektikon omien halujen ja tekojen välillä.

Kun tavoitteena on saada potilas puhumaan ja tunnistamaan oma sairautensa, liian monimutkaiset tai suljetut ja polaariset kysymykset eivät jätä tilaa potilaan äänelle. Sama pätee hyvin ehdottelevaan puhetyyliin.

Sairauden kieltäminen on anoreksiassa yleistä. Esimerkiksi viive potilaan puheenvuoron alussa voi merkitä etäisyyden ottamista.

Yhteistyön ilmapiiri on tärkeä

Hoitokeskusteluissa näkyy selvästi kirjallisuuden suositus anoreksiapotilaan ymmärtämisestä ja toisaalta tiukkuudesta. Anorektikkoa tuetaan ja informoidaan sairaudesta ja sen oireista, mutta toisaalta häntä haastetaan keskusteluissa.

Suomalaisen terveydenhuollon keskusteluja on tutkittu paljon, mutta nyt valmistunut väitös on ensimmäinen keskusteluanalyyttinen tutkimus anoreksiapotilaista. Tutkimuksen perusteella anoreksian hoitokeskusteluilla on monia yhtäläisyyksiä esimerkiksi psykoterapian, diabetesneuvonnan ja riippuvuuksien hoidon kanssa.

Tutkittavina oli 13–17-vuotiaita tyttöjä, jotka olivat hoito-ohjelmansa alkupuolella. Tutkimuksen kohteena olevat ammattilaiset olivat psykiatrisia hoitajia, psykiatreja ja lastenlääkäreitä. Tutkijan analyysi perustuu kahdenkeskisissä hoitotilanteissa taltioituihin videonauhoitteisiin.

Anoreksia nervosa eli laihuushäiriö on oireyhtymä, jossa poikkeuksellinen syömiskäytös johtaa nälkiintymiseen ja merkittävään painonpudotukseen. Siihen sairastuneet ovat yleensä nuoria. Anoreksia on huomattavasti yleisempi tytöillä kuin pojilla.

VTM Hanna Falkin väitöstyö Discussing Anorexia: A conversation analytical study on treatment discussions between anorexic patients and professionals tarkastetaan perjantaina 30.8. klo 12.00 Helsingin yliopiston päärakennuksessa, Unioninkatu 34, auditorio XIV. Tutkimus kuuluu sosiologian alaan.

Teksti: Elina Mattila-Niemi
Kuva: 123rf
28.08.2013
Helsingin yliopisto, verkkotoimitus

Tilaa uutiset RSS-syötteenä Rss
Kuukauden uutiset
Uutisarkisto
Ajankohtaista | Helsingin yliopisto Skip to main content

Ajankohtaista

Helsingin yliopistossa tehdään tutkimusta ja avataan uusia näkökulmia maailman parhaaksi joka päivä. Seuraa yliopiston ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia niin tiedät mistä puhutaan. Osallistu keskusteluun ja vaikuta kanssamme yhteiskuntaan ja sen hyvinvointiin.
Kaikki uutiset ja tiedotteet

Näkökulmia ja uutta tietoa

Tule käymään, seuraa tapahtumia ja osallistu keskusteluun. Tiedekulma tarjoaa kahvia ja tapahtumia, Yliopisto-lehti kertoo parhaat tarinat tutkimuksesta. Liittymällä osaksi yhteisöämme sosiaalisessa mediassa saat tuoreinta tietoa siitä mitä tieteessä tapahtuu ja miten se maailmaamme vaikuttaa.
@HelsinkiUni
Helsinki University
uudelleentweettasi

Koneen säätiön apurahat mahdollistavat monipuolista tutkimusta @helsinkiuni. FT Padilla tutkii tangon historiaa. Ki… twitter.com/i/web/status/8…

Suomelle tilaisuus vaikuttaa arktisen alueen tulevaisuuteen @FIArctic. Mikä tärkeintä? bit.ly/2q8J2Smtwitter.com/i/web/status/8…

100 dagar av #Trump: maktpolitikens comeback eller ett tjurskalligt kaos? Paneldiskussion 27.4. kl. 16… twitter.com/i/web/status/8…

The first 100 days of #Trump: power politics or complete chaos? Panel discussion on 27.4. at 16 EEST… twitter.com/i/web/status/8…

Ajankohtaisia videoita tieteestä ja tutkimuksesta

Helsingin yliopistolla tapahtuu päivittäin. Monia kiinnostavia keskusteluja ja tapahtumia Tiedekulmasta tai yliopiston eri kampuksilta voi seurata mistä vain. Katsele videoita ajankohtaisesta tutkimuksesta, opetuksesta ja opiskelijaelämästä Helsingin yliopiston omilta kanavilta, Youtubesta tai Unitubesta.