Skip to main content

Ajankohtaista

Helsingin yliopistossa tehdään tutkimusta ja avataan uusia näkökulmia maailman parhaaksi joka päivä. Seuraa yliopiston ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia niin tiedät mistä puhutaan. Osallistu keskusteluun ja vaikuta kanssamme yhteiskuntaan ja sen hyvinvointiin.
Kaikki uutiset ja tiedotteet

Näkökulmia ja uutta tietoa

Tule käymään, seuraa tapahtumia ja osallistu keskusteluun. Tiedekulma tarjoaa kahvia ja tapahtumia, Yliopisto-lehti kertoo parhaat tarinat tutkimuksesta. Liittymällä osaksi yhteisöämme sosiaalisessa mediassa saat tuoreinta tietoa siitä mitä tieteessä tapahtuu ja miten se maailmaamme vaikuttaa.
@HelsinkiUni
Helsinki University
uudelleentweettasi

.@helsinkiuni avoinna #historia'n yliopistonlehtorin tehtävä. Painopisteenä Suomen 1800–1900-l. historia #yliopisto helsinki.fi/fi/avoimet-tyo…

Helsinki University
uudelleentweettasi

International Conference: Indigenous Peoples’ Rights to Their Cultural Heritage @helsinkiuni Nov 16-17 2017 #indigenous #CulturalHeritage

Helsinki University
uudelleentweettasi

It's almost Midsummer! 🔥☀️🌿 Here’s a short introduction on the most important #summer celebration in #Finland: visitfinland.com/article/midsum…

University of Helsinki ranked best multidisciplinary university in the Nordic countries, 32nd out of all the unis i… twitter.com/i/web/status/8…

Ajankohtaisia videoita tieteestä ja tutkimuksesta

Helsingin yliopistolla tapahtuu päivittäin. Monia kiinnostavia keskusteluja ja tapahtumia Tiedekulmasta tai yliopiston eri kampuksilta voi seurata mistä vain. Katsele videoita ajankohtaisesta tutkimuksesta, opetuksesta ja opiskelijaelämästä Helsingin yliopiston omilta kanavilta, Youtubesta tai Unitubesta.

Suvilahdessa aukeaa lauantaina Vapaampi kaupunki

04.10.2013 |

Maantieteen ja sosiologian opiskelijoiden kaupunkikulttuurikurssin tapahtumassa lauantaina 5.10. keskustellaan spontaanin toiminnan rajoista. Puheen lisäksi ohjelmassa on yllykkeitä kaupunkimehiläisistä lautailuun.

Helsingissä on juuri nyt käynnissä vauhdikkaita kulttuurimuutoksia sekä aktiivisempaan ja sallivampaan että mahdollisuuksia rajaavaan suuntaan. Yhtäällä syntyy Ravintola- ja Siivouspäiviä, toisaalla teinejä häädetään Kampin kauppakeskuksesta.

Helsingin yliopiston maantieteen ja sosiologian opiskelijoiden Kaupunkikulttuuri ja uudet toimijat -kurssi opettajineen sekä vierailevine asiantuntijoineen on syksyn ajan paneutunut niin kyteviin kuin pinnalla oleviin kaupunki-ilmiöihin.

Sauna purettiin

Tutkija Maija Jokela havainnoi kurssilla sosiaalikeskus Sataman vaiheita talonvaltaajien ja kaupungin näkökulmista. Kalasatamassa oli vuodesta 2009 Vapaa Katto ry:n eli talonvaltaajien yhteenliittymän Nuorisoasiainkeskukselta vuokraama tila, jonka tapahtumiin ja turvallisuusmääräyksiin suhtauduttiin kaupungin puolelta lempeästi.

Kun Sataman valtaajat antoivat romanileirin majoittua pihalle, asiasta nousi haloo. Näyttävä häätö tapahtui lopulta loppukesästä 2011.

Miksi tämä oli askel rajan yli? Kenen on sallittua näkyä kaupunkitilassa? Kenen harrastukset ja tavat ovat oikeita ja luvallisia?

Stoppi tuli vastaan myös Sompasaressa. Siellä toimi muutaman kesän ajan hylätyn kiukaan ympärille spontaanisti rakennettu, kaikille avoin Sompasauna, kunnes se varoittamatta heinäkuussa purettiin.

Kaupunkilaisilta siis toivotaan aktiivisuutta, mutta sen odotetaan noudattelevan hallinnon toivomia tapoja.

Parkourista mehiläistarhaukseen

Avautumisiakin silti tapahtuu, kuten Ravintolapäivän kulttuuriministeriltä pokkaama Suomi-palkinto osoittaa. Toinen vaihtoehto olisi ollut kuihduttaa tapahtuma hengiltä luparumballa. Samassa hengessä vuosikausien Stop töhryille -kampanja on vaihtunut sallittuihin graffitiseiniin ympäri kaupunkia.

Tänä lauantaina Vapaampi Helsinki -tapahtumassa keskustellaan myös näistä muutoksista. Paikalla ovat muun muassa Vailla vakinaista asuntoa ry, Osallistuvat nuoret ry ja Toimintakeskus Happi. Puheen lisäksi päivän ohjelmassa on kaikkea kaupunkimehiläisten kasvatusesittelyistä longboardaukseen ja pehmomiekkailusta geokätköihin – sekä kaupunkielävöitysopas.

VAPAAmpi Helsinki huomenna lauantaina 5.10 klo 11–18 Suvilahden Kattilahallissa. Tapahtuma on kaikille avoin ja  maksuton. Tarkempi ohjelma ja lisätietoja:  www.facebook.com/vapaampihelsinki & http://blogs.helsinki.fi/uudettoimijat.

Kirjoittaja on maantieteen opiskelija, joka osallistuu Kaupunkikulttuuri ja uudet toimijat –kurssille.

Teksti: Veera Helle
Kuva: Kaupunkikulttuuri ja uudet toimijat -kurssi
04.10.2013
Helsingin yliopisto, verkkotoimitus

Tilaa uutiset RSS-syötteenä Rss
Kuukauden uutiset
Uutisarkisto
Ajankohtaista | Helsingin yliopisto Skip to main content

Ajankohtaista

Helsingin yliopistossa tehdään tutkimusta ja avataan uusia näkökulmia maailman parhaaksi joka päivä. Seuraa yliopiston ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia niin tiedät mistä puhutaan. Osallistu keskusteluun ja vaikuta kanssamme yhteiskuntaan ja sen hyvinvointiin.
Kaikki uutiset ja tiedotteet

Näkökulmia ja uutta tietoa

Tule käymään, seuraa tapahtumia ja osallistu keskusteluun. Tiedekulma tarjoaa kahvia ja tapahtumia, Yliopisto-lehti kertoo parhaat tarinat tutkimuksesta. Liittymällä osaksi yhteisöämme sosiaalisessa mediassa saat tuoreinta tietoa siitä mitä tieteessä tapahtuu ja miten se maailmaamme vaikuttaa.
@HelsinkiUni
Helsinki University
uudelleentweettasi

.@helsinkiuni avoinna #historia'n yliopistonlehtorin tehtävä. Painopisteenä Suomen 1800–1900-l. historia #yliopisto helsinki.fi/fi/avoimet-tyo…

Helsinki University
uudelleentweettasi

International Conference: Indigenous Peoples’ Rights to Their Cultural Heritage @helsinkiuni Nov 16-17 2017 #indigenous #CulturalHeritage

Helsinki University
uudelleentweettasi

It's almost Midsummer! 🔥☀️🌿 Here’s a short introduction on the most important #summer celebration in #Finland: visitfinland.com/article/midsum…

University of Helsinki ranked best multidisciplinary university in the Nordic countries, 32nd out of all the unis i… twitter.com/i/web/status/8…

Ajankohtaisia videoita tieteestä ja tutkimuksesta

Helsingin yliopistolla tapahtuu päivittäin. Monia kiinnostavia keskusteluja ja tapahtumia Tiedekulmasta tai yliopiston eri kampuksilta voi seurata mistä vain. Katsele videoita ajankohtaisesta tutkimuksesta, opetuksesta ja opiskelijaelämästä Helsingin yliopiston omilta kanavilta, Youtubesta tai Unitubesta.