Töissä.fi kertoo päätyykö korkeakoulusta kortistoon

05.03.2014 |

Uusi töissä.fi-sivusto antaa tuleville ja nykyisille opiskelijoille tarkkaa tietoa siitä, millaisiin töihin eri tutkinnoilla on päädytty. Humanisti ja valtiotieteilijä testasivat, onko ilmainen palvelu kehujen arvoinen.

– Voi kun tämä olisi ollut olemassa ennen kuin hain opiskelemaan! Valitsin oman opiskelupaikkani puhtaasti mielikuvien pohjalta, ranskan kääntämistä kolmatta vuotta opiskeleva Reetta Lahtinen sanoo.

Lahtiselle kävi kuitenkin hyvin, sillä opiskelupaikka on ollut mieleinen. Vaikka moni opiskelukavereista on vaihtanut alaa, ranskan kielestä valmistuneiden tilanne näyttää hyvältä. Vastanneiden työttömyysprosentti on kolme ja neljännes heistä tienaa yli 3 400 euroa kuukaudessa.

Vielä paremmin näyttää tilastojen valossa menevän valtio-opista valmistuneilla. Vastanneet ovat ilmoittaneet 110 eri työtehtävää ja työttömyys on alhainen. Toissa vuonna opinnot aloittanut Johannes Anttila ei ylläty ammattien kirjosta.

– Työelämätilaisuuksissa valmistuneet ovat kertoneet, etteivät heidän opintonsa johtaneet mihinkään tiettyyn ammattiin, vaan ne kehittävät ennen kaikkea ajattelua. Se varmaan näkyy tässä datassa.

Tämä on tyypillistä monelle muullekin korkeakoulutetulle. Töissä.fi-palveluun on nimittäin kirjattu 3 000 eri ammattia tai tehtävänimikettä maaliskuun alussa. Pääaineita tai koulutusohjelmia palvelusta löytyy 700.

Kumpikaan testaaja ei vielä osaa sanoa, mihin aikoo suunnata opintojen jälkeen. Ehkä siksi molempia kiinnostavat valmistuneiden palveluun jättämät kuvaukset työtehtävistään ja opinnoistaan.

Lahtinen ja Anttila uskovat, että hyvä ja mahdollisimman pysyvä työ löytyy tutkinnolla, jossa on monipuolisesti sivuaineita oman alan ulkopuolelta. Tulevaisuutta ei kannata liikaa murehtia, sillä selvitysten mukaan isolla osalla opiskelijoista on tulevaisuudestaan turhan synkkä kuva.

– Huolissaan voi olla, mutta sivuston data kertoo, että korkeakouluopiskelijoille käy pääsääntöisesti hyvin, sanoo projektipäällikkö Merja Ukkola palvelun kehittäneestä Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniasta.

Euroopan sosiaalirahaston tuella rakennetun sivuston tavoitteena on tukea korkeakouluopiskelijoiden valmistumista ja siirtymistä työelämään. Jatkorahoituksen turvin sivustolle rakennetaan uusi osio, jonka jälkeen tietoa voi hakea oppiaineen lisäksi myös ammattilähtöisesti.

Lopuksi opiskelijoilta pitää vielä pyytää arvosana palvelusta.

– Hyvä tämä on eli 4/5, sanoo Anttila. Lahtinen nyökkää vieressä, vaikka olisi mielellään lukenut lisää kuvauksia työelämästä.

Valmistuneet voivat auttaa opiskelijoita ja jättää palveluun oman tarinansa muiden hyödyksi. Hyvä uutinen on sekin, että sivusto toimii ilman ensimmäistäkään rekisteröitymistä.

Teksti: Ville Korhonen
Kuva: Ville Korhonen